Saturday, January 19, 2013

Dilema seorang muslimah - Anak perempuan vs Isteri/Bakal Isteri


Assalamu’alaikum wbt.

Hati. Hati ini berbisik untuk meluahkan rasa. Berkongsi cerita dan pandangan. Mewakili sebuah pemerhatian dan pengalaman serta pengetahuan. Oleh sesetengah wanita di luar sana. Pernikahan itu sunnah dan menyempurnakan iman kita. Sebut pasal nikah, pasti hati ramai berbunga-bunga. Ingin hidup berteman dan memudahkan pengumpulan pahala dan mengelakkan dosa zina. Namun, ramai juga para gadis di luar sana berbelah bahagi untuk mengorak langkah ke alam sana. Dilema menyelubungi diri.

Nikah? Kita bukan sekadar menikah dengan pasangan kita tetapi kita juga bernikah dengan keluarganya selepas ijab kabul dilafazkan. Ini bermakna kita bukan sahaja menerima baik buruk pasangan kita seredhanya tetapi juga menerima keluarganya seluruhnya. Keluarga mertua umpama keluarga kandung sendiri. Sebagaimana kita treatahli keluarga kita, sebegitulah seharusnya kita perlu treat ahli keluarga pasangan kita. Equally. No bias. Tiada memilih. Tiada berkira-kira. Bukannya kita hulurkan emas kepada ahli keluarga kita tetapi gangsa untuk ahli keluarga pasangan.Si isteri. Cuba menjadi sesolehah yang mungkin. Cuba toleransi dan menjaga hati si suami, keluarganya dan keluarga sendiri. Andai mendapat suami yang benar-benar memahami dan adil dalam memimpin, akan mudahlah dan senanglah tugas si isteri tercinta ini. Akan berbahagia dalam melaksanakan tugas seorang anak dan pasangan. Tetapi tak semua wanita mampu mendapat suami sebegini. Dan apabila mendapat yang sebaliknya, ia akan jadi satu bebanan dan kesedihan wanita ini. Menjadi satu dilema yang sangat berat. Antara tugas seorang isteri dan seorang anak perempuan. Antara suami yang baru dinikahi beberapa tahun dengan ibu bapa yang membesarkan dan mendidik berpuluh-puluh tahun. Ya, tempat isteri di sisi suami tapi bagaimana dengan keluarga sendiri? Bagaimana untuk tidak menyakiti ibu bapa sendiri di samping taat kepada suami? Payah. Sesak hati. Makan hati. Orang yang tidak mengalami takkan memahami. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Empati.

Para bakal isteri. Melihat suasana sebegini. Membantutkan naluri hati. Bukan ingin menolak pernikahan. Tidak. Tapi, kerisauan, ketakutan menempa sebuah sanubari. Terlalu banyak yang difikiri. Keraguan bertandang, datang dan pergi. Andai peroleh yang tidak mengerti, apa akan jadi? Tidakkah itu akan menambahkan penyesalan di hati? Ibu bapa yang semakin meningkat usia. Adik-adik yang semakin membesar dan memerlukan banyak benda. Keluarga bukanlah berharta. Kadangkala luaran tak serupa dengan yang dalam. Tanggungjawab dan amanah itu secara tidak langsung terpikul di pundak sendiri. Berat. Sangat berat. Adakah anda para adam memahami? Tiada wanita yang tak mahu berumah tangga sebenarnya. Itukan fitrah. Itukan naluri. Tetapi konflik di kanan dan kiri menawarkan hati individu itu sendiri.

Untuk suami-suami. Pimpinlah secara adil. Fahami isterimu itu. Isterimu itu adalah anak kepada kedua ibu bapanya dan selama-lamanya akan kekal begitu. Dia punya tanggungjawab yang perlu dilaksanakan ke atas ibu bapa sendiri. Ya, syurga seorang isteri di bawah telapak kaki suami dan syurgamu di bawah telapak kaki ibu sendiri. Tetapi jadilah seorang lelaki yang mampu mengadili. Jangan sampai jelas kelihatan sangat anda itu bersikap berat sebelah. Dan ingat, duit isteri, harta isteri, anda tiada hak untuk semua itu. Andai anda tak mampu untuk membantu meringankan beban keluarga si isteri, jangan pula jadi batu penghalang si isteri untuk menjalankan amanah buat ibu bapa yang dikasihi. Ada sesetengah suami yang menghalang si isteri untuk keluar mancari rezeki. Dikatanya, dia sendiri sudah cukup untuk menanggung mereka sekeluarga. Mengertilah situasi isterimu itu. Bukannya dia gilakan harta. Bukannya dia mahu berfoya-foya tetapi dia punya keluarga besar dibelakangnya. Andainya anda mampu menghulurkan bantuan setiap tika kepada kedua-dua belah keluarga, itu tidak mengapa. Usah biarkan mereka dalam dilema lagi. Jangan menambahkan beban yang tersedia terbeban. Diam tak semestinya membawa erti tiada apa-apa. Kadangkala senyuman dan ketawa itu hanya topeng kepada air mata dan kesedihan. Jangan sempitkan pemikiran. Adil itu bukan apabila mahu berpoligami sahaja tetapi waima hanya seorang isteri pun anda kena tahu erti adil dalam skop yang lebih jauh. Matangkan pemikiranmu walau dalam apa jua perkara sekalipun. Musyawwarah didahulukan, keegoan ditepikan. Keputusan anda tak semestinya tepat dan telus. Be wise. Be fair. Kadangkala hitam anda fikir putih. Biru anda fikir hijau. Sila celikkan mata dan pergilah tambahkan ilmu agama.

Buat bakal-bakal suami. Pernikahan tanpa ilmu dan akhlak sangat merbahaya. Teori dan praktikal adalah dua perkara yang berbeza. Belum tentu semua ilmu mampu kita menghadamnya dan meluahkannya dalam bentuk perlaksanaan. Itu pun andainya kita ada ilmu, tetapi bagaimana pula jika tiada? Akhlak. Bukannya sehari dua boleh hapuskan sikap mazmumah yang sudah umpama menjadi darah daging kita. Anda hanya akan jadi seorang berakhlak andai anda memahami dan memelihara agamamu. Bukan kerana cinta tapi kerana CINTA. Mampukah anda berimaginasi bagaimana sukarnya untuk mengolah sebuah mahligai cinta tanpa keduanya? Adakah anda ingin pernikahan anda hanya mampu bertahan seketika sahaja? Mengertilah, tahu dan faham juga berlainan makna. Walaupun kita mengetahui tapi tidak semestinya kita memahami. Pernikahan itu indah. Sangat indah. Tetapi andai tersilap langkah itu hanya akan mencampakkan ke lembah neraka. Adakah anda sudah bersedia untuk memikulnya? Adakah anda mampu terima keluarga pasangan seadanya? Adakah anda yakin anda mampu bersikap seadilnya pada kedua belah keluarga? Adakah anda yakin anda mampu menghilangkan stigma dilema seorang anak kepada kedua ibu bapanya? Jika ya, maka teruskan niatmu untuk melangkah ke alam seterusnya.

Pilihlah yang memelihara agama tetapi itu bukan bermakna si dia mesti berjurusan agama. Pilihlah yang sealiran fikrah denganmu agar lebih mudah untuk bekerjasama. Pilihlah insan yang mampu menerima diri dan keluarga seredhanya serta mampu mengadili seikhlasnya agar mahligai yang dicinta dan dicipta berkekalan sehingga di syurgaNya."Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka sedikitlah orang yang memberi peringatan" - Imam Hassan Al-Basri

1 comment:

  1. alhamdulillah ahsanti atas perkongsian menarik ini. realitinya memang sukar untuk memastikan sama ada bakal pasangan kita itu benar2 mampu memahami dan menerima keluarga kita seada dan seredhanya.

    ReplyDelete